14/5/10

Σχετικά για τις υδατάνθρακες

της Melisa Nathan

Συνήθως οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα εκτός από τα κρεατικά προϊόντα. Ορισμένες δίαιτες συνιστούν να αφαιρείτε τις υδατάνθρακες από ότι τρώτε. Περιορίζοντας τις ‘κακές’ υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, από τη διατροφή σας είναι ένα καλό βήμα, αλλά να αφαιρείτε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν θα κάνει τη διατροφή σας σωστή και υγιεινή.

Οι υδατάνθρακες μπορούν να υποδιαιρεθούν σε δυο κύριες κατηγορίες: απλές και σύνθετες. Σόδα, ζαχαρώδη, ακόμα και τα φρούτα περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι οι χημικές δομές τους. Οι απλές υδατάνθρακες αποτελούνται από λίγα μόρια ζάχαρης, ενώ οι σύνθετες υδατάνθρακες αποτελούνται από εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες από αυτά τα μόρια. Στο σώμα σας το τελικό προϊόν και των δύο (απλές και σύνθετες) είναι η γλυκόζη.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι ο χρόνος που απαιτείται για να αφομοιωθούν. Εάν καταναλώνετε 100 θερμίδες από απλές υδατάνθρακες, το σώμα σας μπορεί να τις χωνέψει πολύ πιο γρήγορα από ότι εάν καταναλώνετε την ίδια ποσότητα θερμίδων από σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι απλές υδατάνθρακες είναι πιο κοντά στο τελικό προϊόν – τη γλυκόζη, από τις σύνθετες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Συνεπώς, αν πάρετε ένα γεύμα με απλούς υδατάνθρακες, θα πεινάσετε νωρίτερα από ότι εάν φάτε ένα γεύμα από σύνθετους υδατάνθρακες.

Εάν οι συνήθειες σας είναι να καταναλώνετε φαγητά με απλούς υδατάνθρακες αυτό σας προσθέτει πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι απλές υδατάνθρακες συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη. Για αυτό το λόγο μην παραλείψετε τις υδατάνθρακες στη διατροφή σας, αλλά διαλέξτε τις σύνθετες!

Source: www.articlebase.com

3 σχόλια:

Marianna Stamou είπε...

Ωραίο άρθρο φίλη και πολύ ενδιαφέρον!

Phivos Nicolaides είπε...

Να' σαι καλά που μας ενημερώνεις με πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Elena είπε...

Σας ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια!
Θα προσπαθήσω να μη σας απογοητεύσω.
:)