14/5/10

Πρωτεΐνες

της Melisa Nathan

Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για το σώμα μας. Δεν είναι μονό για αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να κάνουν μυϊκή μάζα. Για παράδειγμα αυτοί που είναι άρρωστοι τις χρησιμοποιούν για να ξαναχτίσουν ιστό που έχει βλαπτεί, και ακόμη και σε υγιεινή κατάσταση το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν βασικά αμινοξέα – εκείνα που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μονό του, και μη απαραίτητα αμινοξέα – εκείνα που το σώμα μας μπορεί να παράγει. Πρωτεΐνες που συμπεριλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα λέγονται πλήρης, και εκείνες που δεν έχουν ένα ή περισσότερα αμινοξέα είναι ελλιπείς. Οι πλήρες πρωτεΐνες προέρχονται από πηγές όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σόγια. Οι ελλιπείς πρωτεΐνες προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, με μόνη εξαίρεση τη σόγια.

Η ιδανική πηγή για το σώμα μας θα πρέπει να είναι οι πλήρες πρωτεΐνες. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά πρέπει να προσέχετε και την πρόσληψη λίπους αφότου προέρχονται από ζωικές τροφές και γαλακτοκομικά. Για τους χορτοφάγους η κύρια πηγή προέρχεται από τις ελλιπείς πρωτεΐνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως), και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουν σόγια η οποία είναι η μοναδική ολοκληρωμένη πηγή φυτικών πρωτεϊνών.

Source: www.articlebase.com

1 σχόλιο:

Phivos Nicolaides είπε...

Απαραίτητες πάσει θυσία!