4/5/10

Καλή διατροφή! – γιατί είναι σημαντική;

Το φαγητό που καταναλώνουμε μας δίνει ενέργεια την οποία χρειαζόμαστε για να λειτούργει το σώμα μας σωστά.

Ο ευκολότερος τρόπος να πάρει ενέργεια το σώμα μας είναι από τις υδατάνθρακες. Αν το ποσό υδατάνθρακες που καταναλώνουμε δεν είναι αρκετό, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες ή το λίπος για να αποκτήσει την ενέργεια που χρειάζεται. Αν όμως καταναλώνουμε περισσότερες υδατάνθρακες από όσο χρειάζεται, το σώμα θα τις αποθήκευση σαν λίπος.

Οι πρωτεΐνες είναι το συστατικό που το σώμα χρησιμοποιεί για να χτίσει διάφορα τμήματα του όπως όργανα, νευρικό σύστημα, ορμόνες, μυς, και αλλά. Οι μυς περιέχουν μεγάλες ποσότητες προτείνων και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιέχει φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες. Αλλά αυτό δε σημαίνει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνες – μονό όσο χρειάζεται το σώμα μας. Αν υπάρχει υπερκατανάλωση προτείνων, το σώμα θα τις αποθήκευση ως λίπος.

Μια καλή διατροφή πρέπει να συμπεριλαμβάνει και λίπη, τα οποία το σώμα χρειάζεται για να λειτούργει σωστά. Και πάλι, η κατανάλωση λιπών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Βιταμίνες και μεταλλικές ουσίες. Αυτά είναι σημαντικά συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνει το φαγητό μας για τη σωστή λειτουργία και υγεία του σώματος μας. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών (όπως βιταμίνες Α, D, Ε και Κ) μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση τους ως λίπος. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταλλικές ουσίες – μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν τοξικά προβλήματα. Από την άλλη, η μακροχρόνια έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας.

Αλλά απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος μας είναι οι φυτικές ίνες. Κάποιες έχουν αντιοξειδωτικό ρόλο για την προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτούργει σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: