3/5/10

Πόσο σημαντικό είναι πότε και πόσο συχνά τρώμε;

Η γλυκόζη στο σώμα μας παίζει σημαντικό ρόλο όταν τρώμε. Σε χαμηλό επίπεδο γλυκόζης το σώμα δίνει σήμα – νιώθουμε ότι θέλουμε να φάμε. Πολλοί άνθρωποι, για παραδοσιακούς λόγους και κουλτούρα, καταναλώνουν τρεις φορές την ημέρα μεγάλες μερίδες φαγητού, παρά συχνότερα και μικρότερες μερίδες. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το σώμα ωφελείται όταν έχουμε πέντε ή έξι μικρότερα γεύματα την ημέρα, για παράδειγμα πρωινό, δεκατιανó, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Αυτός ο τρόπος κρατάει το επίπεδο της γλυκόζης σταθερό όλη την ημέρα, αποφεύγοντας έτσι την αίτηση πείνας.

Άλλος λόγος να μην τρώμε λίγες φορές και μεγάλες μερίδες είναι ότι η αίσθηση πείνας (όταν το επίπεδο γλυκόζης πέφτει ανάμεσα στα φαγητά) μπορεί να προκαλέσει την κατανάλωση μη υγιεινά, λιπαρά και γλύκα σνακ. Για αυτό το λόγο πολλά προγράμματα διαχείρισης βάρος τονίζουν να τρώμε τακτικά και μικρά γεύματα οι οποία θα βοηθήσουν να χάσουμε βάρος και να τρώμε πιο υγιεινά.

Αργά το βράδυ είναι καλυτέρα να φάμε (αν πεινάμε) κάτι ‘ελαφρύ’ (φρούτο, γιαούρτι, κλπ). Βέβαια τρώγοντας λιπαρά και γλυκά σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρος.

Τρώγοντας τακτικά και μικρές μερίδες φαγητού θα βοηθήσει στον έλεγχο βάρος και θα βελτιώσει την υγεία γενικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: