22/4/10

‘Η Μαμά Μου Είχε Δίκαιο’

Ξέρετε πως η μητέρα σας έλεγε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Λοιπόν, μαντέψτε! Είχε δίκαιο! Η μαμά ήξερε καλύτερα ότι το πρωινό είναι το ‘καύσιμα’ που μας κρατάει ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δουλεύει για την απώλεια βάρος
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε πως το πρωινό έχει σχέση με την απώλεια βάρος: έχετε κοιμηθεί για 7 ή 8 ώρες. Το σώμα σας χρειάζεται να καλύψει την περίοδο της πείνας. Η παράλειψη πρωινού κρατάει το σώμα σας σε αυτή τη ‘περίοδο πείνας’. Ενώ παίρνοντας πρωινό δίνετε ένα καλό ξεκίνημα στο μεταβολισμό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας (και δεν τρώμε για μεγαλύτερη περίοδο) η λειτουργία του μεταβολισμού μας πέφτει. Αν προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, το τελευταίο που θα θέλατε να κάνετε είναι να κρατάτε το μεταβολισμό σας σε χαμηλή επίπεδο λειτουργιάς. Παίρνοντας το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας μας – το πρωινό μας, δίνουμε στο μεταβολισμό μας ένα ξεκίνημα για να λειτουργεί καλά.

Με άδειο στομάχι
Αν δεν φάτε τίποτα το πρωί έτσι αναγκάζετε το σώμα σας να δουλεύει με ‘άδειο ρεζερβουάρ’. Παραλείψατε το πρωινό σας σήμερα; Ας πούμε ότι η τελευταία φορά που έχετε φάει κάτι ήταν χτες στις 8 το βράδυ. Αν δεν έχετε φάει τίποτα μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, αυτό σημαίνει - 16 ώρες χωρίς ‘καύσιμα’. Μήπως νιώσατε ήδη ναυτία; Μήπως νιώσατε ζαλάδα όταν κάποια στιγμή σηκωθήκατε πολύ γρήγορα; Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθεια σας.

Το πρωινό και η όρεξη μας
Το πρωινό θα σας βοηθήσει επίσης να ελέγχετε την όρεξη σας και να αποφεύγετε το πολύ φαγητό. Βοηθάει επίσης και αυτούς από εμάς που τρώμε χωρίς να πεινάμε ή όταν είμαστε υπό στρες.

Ακόμα ένας λόγος να θυμόμαστε
Το πρωινό βελτιώνει και της ικανότητες μας να σκαφτόμαστε. Δεν είναι μονό τα παιδιά που χρειάζονται πρωινό αλλά όλοι μας.

Η ώρα να ξαναγεμίσουμε
Το ‘καύσιμα’ που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτούργει είναι η γλυκόζη. Το μυαλό σας και το νευρικό σύστημα έχουν ανάγκη από γλυκόζη για να λειτούργει: δηλαδή να περπατάμε, να μιλάμε, να γράφουμε, κλπ – κάθε δραστηριότητα μας. Αν δεν δώσετε στον οργανισμό σας αυτό το υλικό, το σύστημα σας θα προσπαθήσει να βρει τις αποθηκευμένες υδατάνθρακες ή θα προσπαθήσει να αλλάξει το λίπος σε γλυκόζη. Και αυτό δεν είναι καλό!

Λοιπόν, αντί να βάζουμε το σώμα μας να περνάει από όλα αυτά, απλά κάντε αυτό που σας έχει πει η μαμά σας και φάτε το πρωινό σας!

Jennifer R. Scott

Δεν υπάρχουν σχόλια: