28/4/10

Γιατί οι δίαιτες δε δουλεύουν;;;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δίαιτες είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να εφαρμόσουν, και να κάνεις δίαιτα δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Έχουν δίκαιο!

Μας έχουν μάθει ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει συνέχεια να μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με τα φαγητά, να προσέχουμε τι τρώμε, να περιορίσουμε τις ποσότητες φαγητού. Συνήθως οι δίαιτες ορίζουν τι και πόσο να τρώμε, ανεξάρτητος τις προτιμήσεις μας και τις προσωπικές μας ανάγκες. Επίσης όταν ακολουθούμε μια δίαιτα είμαστε συνέχεια αγχωμένοι το τι και πόσο να τρώμε και να μην κάνουμε κανένα λάθος και ξεφύγουμε από τη δίαιτα. Το άγχος όμως δε μας βοηθάει σε τίποτα.
Οι δίαιτες μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος αλλά για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως με τρόπο μη φυσιολογικό), και μετά…πάλι από την αρχή. Είναι κουραστικό, έτσι δεν είναι!

Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή οι δίαιτες δε μας μαθαίνουν πώς να τρώμε σωστά και υγιεινά, δε μας μαθαίνουν πώς να ελέγχουμε την πείνα μας και την όρεξη μας. Για αυτό το λόγο νιώθουμε κουρασμένοι, πεινασμένοι, χωρίς ενέργεια, χωρίς διάθεση και χωρίς θέληση να συνεχίσουμε – και σταματάμε τη δίαιτα. Αυτό μας φέρνει πίσω τα κιλά που έχουμε χάσει τόσο δύσκολα, και καμιά φορά μπορεί και παραπάνω.

Κάθε φορά όταν ξεκινάμε μια νέα δίαιτα γίνεται πιο δύσκολο, και πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος, επειδή ο οργανισμός μας το αντιλαμβάνεται ως ‘πόλεμος’ όπου του στερούν τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται. Εμείς από την άλλη πλευρά – απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα και την πορεία της δίαιτας αρχίζουμε να τρώμε περισσότερο, να ασκούμαστε λιγότερο και να κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ουσιαστικά, όταν ξεκινάμε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων ο οργανισμός μας νομίζει ότι πεινάμε. Έτσι αρχίζει να συγκεντρώνει λίπος και ο μεταβολισμός μας να δουλεύει πιο αργά. Όταν κάποια στιγμή σταματάμε τη δίαιτα, ο μεταβολισμός μας συνεχίζει να δουλεύει με αργούς ρυθμούς και εμείς αυξάνουμε το βάρος μας ακόμα και πιο γρήγορα.

Η ιδέα να ξεκινήσουμε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για να χάσουμε βάρος δεν είναι και τόσο καλή. Αντί αυτό, καλύτερη ιδέα είναι να επιλέξουμε ένας υγιεινός τρόπος διατροφής ο οποίος θα δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας και θα βοηθήσει στον έλεγχο βάρος.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: