29/7/10

Μήπως το κάνετε και εσείς;


Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν και προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι όμως έχουν πολλές κακές συνήθειες σε σχέση με το φαγητό. Η νούμερο ένα συνήθεια είναι ότι συχνά τρώνε χωρίς πραγματικά να πεινάνε. Θα ρωτήσετε: Πως γίνεται αυτό; Το στομάχι μου δίνει ‘σήμα’ ότι είναι άδειο και ότι ήρθε η ώρα να το ‘γεμίσω’. Και όμως – ναι, συμβαίνει.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας ‘προκαλούν’ την αίσθηση πείνας και θέλουμε να φάμε κάτι παρόλο που έχουμε φάει πριν μία ώρα π.χ. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις στη τηλεόραση, ή όταν περνάμε δίπλα από ένα εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο. Η εμφάνιση και οι μυρωδιές των φαγητών μπορούν συχνά να μας προκαλέσουν την αίσθηση πεινάς, αλλά στην πραγματικότητα να μην πεινάμε και απλά θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτά τα φαγητά.

Άλλο παράδειγμα για τη ‘ψεύτικη’ πείνα είναι όταν οι άνθρωποι είναι στενοχωρημένοι για κάτι και ασυνείδητα ψάχνουν για φαγητό που θα τους κάνει ‘ευτυχισμένοι’. Π.χ. η σοκολάτα. Πόσες φορές θελήσατε σοκολάτα ή κάτι άλλο γλυκό για να ‘πνίξετε’ τη στενοχώρια σας ή τον θύμο σας; Βέβαια, για κάθε άνθρωπο τα ‘ευτυχισμένα’ φαγητά είναι διαφορετικά. Το σημαντικότερο όμως είναι – αν θέλετε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε τη σωστή διατροφή σας, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.

Επίσης οι άνθρωποι τρώνε χωρίς να πεινάνε και για πολλούς άλλους λόγους. Όταν δεν έχετε να κάνετε κάτι και συνέχεια πηγαίνετε στη κουζίνα, ανοίγετε το ψυγείο ψάχνοντας για κάποιο σνακ. Σε αυτή την περίπτωση απλά βρείτε να κάνετε κάτι ενδιαφέρον και μην μπαίνετε καθόλου στην κουζίνα.
Ή όταν πηγαίνετε σινεμά και παίρνετε popcorn, παρόλο που είχατε για βραδινό το αγαπημένο σας φαγητό.

Δεν μπορούμε εύκολα να κατηγοριοποιήσουμε ποιες από τις συνήθειες μας μας προκαλούν την αίσθηση πείνας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πρώτα να τις καταλάβουμε, και δεύτερον – όταν μας ‘προκαλούν’ απλά να πούμε στοπ. Έτσι θα ‘βγάλουμε’ τις κακές μας συνήθειες έξω από τη διατροφή μας.

3 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Το στοπ είναι το πρόβλημα...

Chryssa είπε...

αχ αυτο το στρες και η σοκολατα. και συνηθως αυτό ξεσπάει τις απογευματινές ώρες.. τουλάχιστον σε μενα. εκεί κατάφερα και είπα στοπ. :D
Κάνεις πολύ καλή δουλειά με όλες αυτές τις πληροφορίες που μας εφοδιάζεις. keep up the good work girl.

Εlena είπε...

@Phivos Nicolaides με υπομονή και επιμονή μπορείς να τα καταφέρεις!

@μουά όταν αγαπάμε τον εαυτό μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μπράβο σου! και Σ’ευχαριστώ!