12/10/10

Γιατί δεν χάνω βάρος;


‘Κάνω ακριβώς αυτό που λέει η δίαιτα που ακολουθώ, αλλά όταν ανεβαίνω στη ζυγαριά – καμία διαφορά. Που κάνω λάθος;’

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί που ξεκινάνε μια δίαιτα για να χάσουν βάρος. Πρέπει όμως να προσέξετε και τις λεπτομέρειες.
Παραμελείτε κάποιο από τα γεύματα σας με το σκεπτικό ότι αν δεν καταναλώσετε ένα ποσό θερμίδες, θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος. Λάθος! Όταν το κάνετε αυτό, ο μεταβολισμός αρχίζει να δουλεύει πιο αργά, και δε χάνετε βάρος. Αντιτέθως, τρώγοντας πιο συχνά, ο μεταβολισμός σας αυξάνετε. Όσο καλυτέρα δουλεύει ο μεταβολισμός σας, τόσο πιο εύκολα θα χάνετε βάρος. Εδώ όμως πρέπει να προσέχετε! Όταν λέμε να τρώτε συχνά – τουλάχιστον πέντε φορές την ήμερα, δεν πρέπει οι μερίδες σας να είναι πολύ μεγάλες. Εφόσον τρώτε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα πεινάτε τόσο πολύ και ούτε ο οργανισμός θα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες φαγητού. Μην προσπαθείτε να φάτε όλο το φαγητό μπροστά σας ή απλά κάντε τη μερίδα σας μικρότερη.
Εκτός από τα βασικά γεύματα – πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, υπάρχουν και τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα. Αυτά βοηθούν ο μεταβολισμός να είναι αυξημένος. Όταν έρθει η ώρα για τα σνακ τι διαλέγετε; Αν αυτά που διαλέγετε είναι κρουασάν, σοκολάτα, πατατάκια, να είστε σίγουροι ότι δεν θα συνεισφέρουν να χάσετε βάρος, και μάλιστα το αντίθετο. Για σνακ διαλέξτε ένα φρούτο ή κάποιο λαχανικό της αρεσκείας σας, έναν φρέσκο χυμό, ή ακόμα και ένα ποτήρι γάλα.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό όταν ακολουθούμε μια δίαιτα είναι να πίνουμε πολλά υγρά. Αλλά έχετε προσέξει τι υγρά καταναλώνετε; Συνήθως όταν πίνουμε ‘κάτι’ δε σκεπτόμαστε ότι αυτό μπορεί να μας εμποδίζει στο να χάσουμε βάρος. Τα ανθρακούχα και τα αλκοολούχα ποτά έχουν ‘κενές’ θερμίδες – δεν δίνουν τίποτα ουσιαστικό στον οργανισμό μας και αντί να χάνουμε, βάζουμε βάρος. Διαλέξτε φυσικά προϊόντα – νερό, φυσικούς χυμούς, γάλα. Βέβαια, δεν απαγορεύετε να πιείτε το αγαπημένο σας ποτό, π.χ. με το βραδινό σας, αλλά πάντα με μέτρο.
Η δίαιτα που ακολουθείτε σας λέει να ασκήστε, έτσι δεν είναι; Πότε και πόσο συχνά γυμνάζεστε; Αν το κάνετε μόνο μία φορά την εβδομάδα για 4-5 ώρες, μην περιμένετε αποτελέσματα. Γυμναστείτε 4-5 μέρες την εβδομάδα για 30-40 λεπτά, και τα αποτελέσματα θα έρθουν.
Να είστε συνεπής και να προσέχετε τι φαγητά και ποτά καταναλώνετε, και θα εκπλαγείτε όταν ανεβείτε τη ζυγαριά..

4 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ καλή ερώτηση και καλύτερη ακόμη η απάντηση σου!

Μαριάννα είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου Έλενα και πόσο δίκιο έχεις.
Στην προσπάθεια μου να χάσω 4-5 κιλά, δεν έτρωγα τίποτα το βράδυ, και η κωλοζυγαριά σταθερή στα 58 κιλά.
Μου είχαν σπάσει τα νεύρα και έλεγα δεν είναι δυνατόν πως γίνεται να μην τρώω τίποτα και να μην χάνω γραμμάριο?!

Εlena είπε...

@Phivos - Σ’ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

@Μαριάννα – πολλές φορές, εμείς οι άνθρωποι, πιστεύουμε και βλέπουμε το κόσμο έτσι όπως το θέλουμε εμείς. Είναι καλό κάπου-κάπου να βγαίνουμε από τον ‘κύκλο’ μας και να ζητάμε τη γνώμη των άλλων, και το πιο σημαντικό - να την ακούμε. Και εγώ είχα το πρόβλημα που είχες και εσύ. Ρώτησα, διάβασα, και σίγα-σίγα άρχισα να αλλάζω γνώμη. Είχαν δίκαιο – όχι εγώ.
Πολλά φιλιά…

ΕΛΕΝΑ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, πολλές φορες παραλειπουμε κάποια γεύματα πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουμε γρηγορότερα βάρος και τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.
Πολύ σωστές οι συμβουλές σου!