30/7/10

Επιτέλους Διακοπές! …Και η διατροφή μου;;;


Καλοκαίρι! Ήρθε η ώρα για διακοπές! Αλλά υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι…‘Τι θα κάνω με την διατροφή μου; Πως θα καταφέρω να την ακολουθήσω σωστά;’ Σίγουρα αναρωτιέστε πως. Και είναι σίγουρο ότι δεν και τόσο εύκολο να συνεχίσουμε τη διατροφή μας με όλα τα ‘πειραχτήρια’ γύρω μας – παγωτό, σνακ, πίτσα,… Και όμως υπάρχει τρόπος πώς να προσέχουμε τι τρώμε όταν είμαστε σε διακοπές.

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή πλοίο, σήμερα είναι πολύ εύκολο να ζητήσετε από το προσωπικό φαγητό χαμηλών θερμίδων. Αν όμως προτιμήσετε το αυτοκίνητο σας, θα πρέπει να προσέχετε τι διαλέγετε στα fast-food στο δρόμο. Μπορείτε να πακετάρετε κάποια τρόφιμα από τη διατροφή σας όπως φρούτα και λαχανικά, τοστ.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, σίγουρα η κουζίνα του ξενοδοχείου που θα μείνετε προσφέρει υγιεινά φαγητά, οπότε θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσετε το πρόγραμμα διατροφής σας.

Αν όμως θα πρέπει να τρώτε έξω, προσπαθήστε να τρώτε μóνο όταν πεινάτε. Οι περισσότεροι τρώνε τρεις φορές την ημέρα, αλλά για να μπορέσετε να ακολουθήσετε τη διατροφή σας σωστά, μπορείτε να κανονίσετε να τρώτε πέντε με έξι φορές την ημέρα μικρότερες μερίδες. Έτσι δεν θα νιώθετε πεινασμένοι και δεν θα χαλάσετε το πρόγραμμα σας.

Παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να τρώτε υγιεινά όταν είστε διακοπές, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο δύσκολο. Το μονό που χρειάζεστε είναι δύναμη για να αποφύγετε τα φαγητά που ξέρετε ότι δεν είναι καλά για εσάς. Βέβαια ένα παγωτό ή κομμάτι πίτσα – επιτρέπεται! ;)
Απλά πρέπει να ξέρετε πóτε να σταματήσετε. Και να θυμάστε – η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής!

Καλές διακοπές!!!

29/7/10

Μήπως το κάνετε και εσείς;


Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν και προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι όμως έχουν πολλές κακές συνήθειες σε σχέση με το φαγητό. Η νούμερο ένα συνήθεια είναι ότι συχνά τρώνε χωρίς πραγματικά να πεινάνε. Θα ρωτήσετε: Πως γίνεται αυτό; Το στομάχι μου δίνει ‘σήμα’ ότι είναι άδειο και ότι ήρθε η ώρα να το ‘γεμίσω’. Και όμως – ναι, συμβαίνει.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας ‘προκαλούν’ την αίσθηση πείνας και θέλουμε να φάμε κάτι παρόλο που έχουμε φάει πριν μία ώρα π.χ. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις στη τηλεόραση, ή όταν περνάμε δίπλα από ένα εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο. Η εμφάνιση και οι μυρωδιές των φαγητών μπορούν συχνά να μας προκαλέσουν την αίσθηση πεινάς, αλλά στην πραγματικότητα να μην πεινάμε και απλά θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτά τα φαγητά.

Άλλο παράδειγμα για τη ‘ψεύτικη’ πείνα είναι όταν οι άνθρωποι είναι στενοχωρημένοι για κάτι και ασυνείδητα ψάχνουν για φαγητό που θα τους κάνει ‘ευτυχισμένοι’. Π.χ. η σοκολάτα. Πόσες φορές θελήσατε σοκολάτα ή κάτι άλλο γλυκό για να ‘πνίξετε’ τη στενοχώρια σας ή τον θύμο σας; Βέβαια, για κάθε άνθρωπο τα ‘ευτυχισμένα’ φαγητά είναι διαφορετικά. Το σημαντικότερο όμως είναι – αν θέλετε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε τη σωστή διατροφή σας, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.

Επίσης οι άνθρωποι τρώνε χωρίς να πεινάνε και για πολλούς άλλους λόγους. Όταν δεν έχετε να κάνετε κάτι και συνέχεια πηγαίνετε στη κουζίνα, ανοίγετε το ψυγείο ψάχνοντας για κάποιο σνακ. Σε αυτή την περίπτωση απλά βρείτε να κάνετε κάτι ενδιαφέρον και μην μπαίνετε καθόλου στην κουζίνα.
Ή όταν πηγαίνετε σινεμά και παίρνετε popcorn, παρόλο που είχατε για βραδινό το αγαπημένο σας φαγητό.

Δεν μπορούμε εύκολα να κατηγοριοποιήσουμε ποιες από τις συνήθειες μας μας προκαλούν την αίσθηση πείνας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πρώτα να τις καταλάβουμε, και δεύτερον – όταν μας ‘προκαλούν’ απλά να πούμε στοπ. Έτσι θα ‘βγάλουμε’ τις κακές μας συνήθειες έξω από τη διατροφή μας.

27/7/10

Διαχείριση βάρος: το ‘μυστικό’

Υπάρχει φόρμουλα για τη διαχείριση βάρος; …ναι, και είναι πολύ απλή!
Ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρος συμπεριλαμβάνει δίαιτα/διατροφή χαμηλών θερμίδων και γυμναστική: Διαχείριση Βάρος = Δίαιτα + Γυμναστική.

Συνήθως όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ξεκινάμε μια δίαιτα η οποία μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες από όσο καταναλώναμε μέχρι στιγμής. Και το αποτέλεσμα; Το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση πείνας λόγου τη χαμηλή κατανάλωση θερμίδων. Ίσως χάσουμε κιλά… Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο μεταβολισμός μας έχει επιβραδύνει δραματικά και δεν αυξάνεται αν ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες. Για αυτό το λόγο είναι τόσο εύκολο να ξαναβάλουμε τα κιλά που έχουμε χάσει και ίσως παραπάνω.

Για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα έλεγχου βάρος μαζί με τη διατροφή πρέπει να διαλέξουμε και ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Η γυμναστική ξεγελάει το σώμα να κρατάει το μεταβολισμό μας σε ψηλά επίπεδα και έτσι σταματάει τον κύκλο: δίαιτα-αύξηση βάρος-δίαιτα-αύξηση βάρος.

Είναι εύκολο να διαλέξουμε το πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσουμε. Αν είστε από τους ανθρώπους που συνήθως δε γυμνάζονται μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα 30-40 λεπτά καθημερινά. Όταν νιώσετε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο για μεγαλύτερη ένταση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το περπάτημα με τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, ειδικευμένα προγράμματα εκγύμνασης, και αλλά.

Το σημαντικό είναι να διαλέξετε κάτι που σας ταιριάζει, και βέβαια κάτι που σας αρέσει – κάτι που δεν θα βαρεθείτε και θα εξακολουθείτε να κάνετε καθημερινά.

Να θυμάστε τη φόρμουλα: Διαχείριση Βάρος = Δίαιτα + Γυμναστική.

Με σωστά προγράμματα διατροφής και γυμναστικής μπορείτε να αποκτήσετε τον καινούργιο σας εαυτό!